Patelnia do naleśników - teflonowa czy ceramiczna?

Jednym z dań, które jest szczególnie lubiane nie tylko jako deser, ale również śniadanie są naleśniki. Aby jednak wyszły one perfekcyjnie, duże znaczenie ma zarówno konsystencja ciasta, jak i sama patelnia do naleśników, a dokładniej jej powierzchnia. Im lepszej jest jakości, tym mniej tłuszczu trzeba dodawać w trakcie smażenia. Co więcej, nie będziemy musieli denerwować się nieustannym przyklejaniem ciasta oraz zniszczeniem struktury naleśnika po zdjęciu z kuchenki. Czym różnią się od siebie wersje teflonowe i ceramiczne oraz na jakie z nich warto się zdecydować?

Patelnia do naleśników - teflonowa czy ceramiczna?
  • Rafał Stępniewski
  • /
  • 14 lutego 2022

Patelnie teflonowe i ich zalety

Modele wykonane z teflonu cieszą się dużą popularnością  i stanowią klasykę kuchennych naczyń. Materiał to w rzeczywistości powłoka fluoropolimerowa, która jest nie tylko nieprzywierająca, ale również bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Dzięki temu, osoby którym zależy na zmniejszeniu kaloryczności przekąsek mogą w ogóle nie używać tłuszczu podczas smażenia. Kolejną zaletą jest duża wytrzymałość, dzięki czemu taka patelnia do naleśników posłuży nam przez lata. Zminimalizowane ryzyko przywierania ciasta do powierzchni sprawia, że mycie zajmuje dosłownie chwilę i w wielu przypadkach może ograniczyć się wyłącznie do przetarcia wilgotną szmatką lub papierowym ręcznikiem. O jakich cechach warto jeszcze wspomnieć?

  • Decydując się na zakup takiego naczynia, należy unikać kontaktu z ostrymi akcesoriami typu nóż czy widelec. W przeciwnym wypadku może dojść do zarysowania powłoki i zdarcia warstwy teflonu, przez co straci on swoje właściwości i może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Konieczne jest zatem wykorzystywanie elementów wykonanych np. z drewna, silikonu lub tworzywa sztucznego.
  • Jeśli chodzi o możliwość mycia w zmywarce jest to zależne od konkretnego producenta. Warto zatem wcześniej dowiedzieć się jak wygląda ta kwestia. Obecnie produkowane patelnie teflonowe mogą być używane na różnego rodzaju kuchenkach.

Ceramiczna patelnia do naleśników — czy warto się na nią zdecydować?

7169.jpgJeśli chodzi o modele z powłoką ceramiczną są one z pewnością mniej popularne, jednak stopniowo decyduje się na nie coraz większa liczba osób. Wynika to z bardzo dobrego rozprowadzania ciepła, co pozwala uzyskać perfekcyjny stopień wysmażenia naleśników. Kolejną zaletą jest dłuższe utrzymywanie ciepła. Jeśli zatem chcemy na później zostawić część przekąsek np. dla reszty domowników, nie ostygną w krótkim czasie. W porównaniu do modeli teflonowych, takie naczynia wykazują większą odporność na wysoką temperaturę.

  • Podobnie jak wyżej opisane patelnie, tutaj również nie trzeba obawiać się przywierania. Można też z powodzeniem smażyć bez dodatku tłuszczu. Jeśli chodzi o odporność na zarysowania jest ona nieco większa w porównaniu do wersji teflonowych, jednak nie oznacza to, że możemy używać ostrych narzędzi. Trzeba zatem zaopatrzyć się w silikonowe lub drewniane akcesoria. Na uwagę zasługuje także estetyczny wygląd naczyń.

Jak widać, różnice między patelniami z powłoką teflonową i ceramiczną nie są szczególne. Dzięki temu, mamy pełną dowolność jeśli chodzi o wybór. Decydującym czynnikiem w wielu przypadkach jest cena. Trzeba zatem zaznaczyć, że teflonowa patelnia do naleśników jest zwykle tańsza. W trakcie wybierania należy wziąć pod uwagę kilka innych czynników, w tym przede wszystkim rozmiar, czyli średnicę, wagę i komfort użytkowania.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Security Magazine

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!