Płyta indukcyjna – jakie rachunki za prąd?

Kucharze i entuzjaści jedzenia na całym świecie przechodzą z kuchenki gazowej na gotowanie indukcyjne. Istnieje wiele zalet gotowania indukcyjnego w porównaniu z konwencjonalną metodą gotowania na gazie

Płyta indukcyjna – jakie rachunki za prąd?
  • Iga Gradzka
  • /
  • 28 maja 2019

Kucharze i entuzjaści jedzenia na całym świecie przechodzą z kuchenki gazowej na gotowanie indukcyjne. Istnieje wiele zalet gotowania indukcyjnego w porównaniu z konwencjonalną metodą gotowania na gazie. Nadal gotujesz jedzenie na kuchence gazowej? Oto kilka powodów, które sprawią, że przejdziesz do gotowania indukcyjnego. Tym bardziej, że płyta indukcyjna wcale nie oznacza wyższych rachunków za prąd.

Skraca  czas gotowania

Jest to ogromna korzyść zwłaszcza dla pracujących mam, które są zawsze w ruchu i mają trudności z utrzymaniem równowagi między życiem zawodowym a prywatnym. Nawet duży garnek ryżu gotuje się w mniej niż 5-6 minut. Gotowanie indukcyjne umożliwia również dostosowanie ustawień ogrzewania zgodnie z wymaganiami.

Oszczędzaj na rachunkach za energię elektryczną

Wiele osób obawia się, jak droga jest płyta indukcyjna. Jakie rachunki za prąd będę musiał opłacać po tej wymianie? Jest udowodnionym faktem, że używanie kuchenki indukcyjnej pozwala zaoszczędzić ponad 50% rachunków za prąd. Teraz jest to naprawdę duża korzyść, biorąc pod uwagę rosnącą cenę jednostkową w rachunku za energię elektryczną.

Żadna kuchenka indukcyjna nie zużywa więcej energii. Kuchenki indukcyjne wykorzystują energię elektryczną, ale wykorzystują także właściwości magnetyczne stali do bezpośredniego ogrzewania naczynia do gotowania. W ten sposób piece indukcyjne są bardziej energooszczędne. Nagrzewają się szybciej i równomiernie rozprowadzają ciepło. Żadne ciepło nie jest marnowane, ponieważ szybko się ochładza, gdy je wyłączamy. Tak więc nie ma problemu z poborem energii, kiedy płyta nie jest używana.

Podstawowa technologia jest zwycięzcą

Idea wykorzystania techniki gotowania indukcyjnego sprawia, że ​​gotowanie jest bezpieczne. Regularna kuchenka gazowa wykorzystuje płomień jako element grzejny, podczas gdy gotowanie indukcyjne wykorzystuje pola magnetyczne, które dostarczają go do garnka i zmniejszają ryzyko oparzeń/urazów. Jest bezpieczna również dla dzieci. Innym imponującym faktem dotyczącym technologii gotowania indukcyjnego jest to, że może ono wyczuć, czy naczynie gotowało zawartość do maksymalnego limitu, a tym samym reguluje ciepło.

Łatwa do czyszczenia

W przeciwieństwie do zwykłej kuchenki gazowej, kuchenka indukcyjna nie ma rowków ani pokręteł, w których brud może zostać uwięziony i dlatego czyszczenie jest naprawdę łatwe.

Użyj odpowiedniego naczynia

Wykorzystaj wszystkie zalety gotowania indukcyjnego, używając naczyń przeznaczonych wyłącznie do płyt indukcyjnych.

Plusy:

  • Indukcyjne płyty grzewcze nagrzewają się szybciej i równomiernie rozprowadzają ciepło.
  • Są całkowicie bezpieczne, ponieważ nagrzewają się tylko wtedy, gdy stalowy lub żelazny element wchodzi z nimi w bezpośredni kontakt.
  • Są łatwiejsze do czyszczenia i to bez konieczności używania specjalistycznej, czyli drogiej chemii. Po prostu przecieraj kuchenkę na bieżąco.
  • Wydajne pod względem zużycia energii. Boisz się, jakie rachunki za prąd generuje płyta indukcyjna? Są zaskakująco niskie. A do tego nie masz w kuchni tłustego osadu charakterystycznego dla kuchenek gazowych.
  • Programowalny regulator temperatury pozwala na osiągniecie dokładnych efektów i na nadzór nad zużyciem prądu.
  • Nie marnuje się ciepło, ponieważ szybko się ochładza, gdy się ją wyłącza.

Minusy:

  • Może być używana tylko ze stalowymi lub żelaznymi naczyniami. W związku z tym kuchnię należy odpowiednio dostosować.
  • Są na ogół droższe niż zwykłe płyty kuchenne.
  • Może być używana tylko z płaskimi naczyniami.
  • Nieodpowiednie zasilanie może przerwać gotowanie.
  • Nie zadziała w ogóle dla niektórych potraw.
  • Niektórzy zauważają, że ogrzewanie jest zlokalizowane i najczęściej dzieje się w środku naczynia. To sprawia, że ważne jest umieszczenie odpowiedniego naczynia na indukcyjnej płycie kuchenne, zamiast naczyń o nieodpowiednim rozmiarze.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami prawnymi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!
Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych - poniżej masz szybkie linki do udostępnień.

Security Magazine

Czy ten artykuł był przydatny?

Newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!