Mrożonki, przeterminowane produkty, brudne lodówki, czyli wakacyjne przekręty restauratorów

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w swojej akcji “Przed wakacjami – co warto wiedzieć?” ostrzega: uważajcie na to, gdzie jadacie i mieszkacie podczas wakacji, a wszelkie oferty all inclusive dobrze sprawdzajcie. Na co szczególnie zwrócić uwagę, aby nasze wakacje były udane i pełne nowych doznań kulinarnych?

Mrożonki, przeterminowane produkty, brudne lodówki, czyli wakacyjne przekręty restauratorów
  • Dorota Kraskowska
  • /
  • 25 czerwca 2019

W tym roku UOKiK zaprosił do akcji Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Handlowej oraz Europejskie Centrum Konsumenckie. Organizowana już po raz dziesiąty akcja “Przed wakacjami – co warto wiedzieć?” ma na celu zwrócenie uwagi na to, gdzie jadamy i mieszkamy podczas wakacji, czyli na gastronomię i hotele.

Wakacje krajowe. Uważaj na bary i restauracje

Krajowi urlopowicze wybierają częściej opcję wyżywienia we własnym zakresie, co nie oznacza, że w tym czasie rezygnują z restauracji i barów. Inspekcja Handlowa sprawdziła, jak wygląda ich oferta. Z kontroli Inspekcji Handlowej przeprowadzonej na zlecenie UOKiK wynika, że w 87 proc. skontrolowanych barach i restauracjach na dworcach i stacjach benzynowych konsumenta może spotkać przykra niespodzianka.

Kontrole odbyły się w III kwartale 2018 roku i objęły 169 placówek. Inspektorzy sprawdzili 4975 partii produktów. I co się okazało? Zgłosili zastrzeżenia aż do 2180 produktów. Najwięcej nieprawidłowości (1991 zakwestionowanych partii) dotyczyło oznakowania. W laboratorium UOKiK zbadano, z jakich składników kucharze przyrządzali potrawy i czy zgadzało się to z informacjami podawanymi w restauracyjnym menu. Zakwestionowali 17 proc. dań lub napojów.

Na czym kontrolerzy przyłapali restauratorów?

  • zamiana składników, czyli oszukiwanie na rodzaju mięsa, ryb, serów, np. w grillowanych kotletach z jagnięciny była wołowina, wieprzowina i drób; dorsz był zastępowany tanim mintajem; tradycyjny oscypek okazał się tańszą roladą ustrzycką,
  • wydawanie za małych porcji, np. konsument zamiast deklarowanych 970 g dostawał 830 g; sprzedawcy ważyli ryby razem z tackami,
  • wprowadzanie klientów w błąd, np. oferowanie posiłków przyrządzanych wyłącznie ze świeżych produktów, a w rzeczywistości kucharze używali produktów głęboko mrożonych; wskazywanie w menu nazw produktów o ustalonej renomie, podczas gdy lokal oferował ser solankowy zamiast droższego sera Feta,
  • brak wykazu składników oraz informacji o alergenach,
  • przeterminowane produkty, np.: przyprawy, sery, sosy, napoje; do smażenia był używany stary, wielokrotnie używany i zanieczyszczony tłuszcz,
  • nieprawidłowe przechowywanie żywności i warunki sanitarne, np. brudne, nadmiernie oszronione czy niesprawne lodówki,
  • niepełne informacje o cenach.

Inspekcja Handlowa stwierdziła nierzetelną obsługę konsumentów w co trzeciej skontrolowanej placówce, co oznacza, że nieprawidłowości nie są wyjątkami, ale niestety występują nagminnie.

A wizja wakacyjnych zysków tylko zachęca do masowego kombinowania i naciągania klientów. Czy kary nakładane na nieuczciwych restauratorów skutkują poprawą sytuacji?

Czy można pić alkohol “pod chmurką”?Czy można pić alkohol “pod chmurką”? Dorota Kraskowska

Kary dla restauratorów za fałszowanie składu potraw

Nieuczciwy restaurator za wprowadzenie konsumenta w błąd i za fałszowanie składu potraw może zapłacić karę w wysokości od 1 do 10 proc. przychodu z poprzedniego roku. W wyniku przeprowadzonej kontroli nałożono 93 takie kary na łączna kwotę 101 tys. zł. Dodatkowo sprzedawcy dostali 53 mandaty karne (w sumie ok. 11 tys. zł) za nieodpowiednie warunki sanitarne lub użytkowanie wagi bez legalizacji. Inspektorzy skierowali do sądu 10 wniosków o ukaranie za stosowanie przeterminowanych surowców. O nieprawidłowościach powiadomiono również nadzór sanitarny.

Skoro nieprawidłowości stwierdzono aż w 87 proc. skontrolowanych placówkach, łączna wysokość kar 101 tys. zł nie wydaje się zbyt surową sankcją.

Reklamacja posiłku w restauracji. Gdzie zgłaszać skargi?

Jeśli w cenniku była podana informacja, że dorsz kosztuje 16 zł, a ty zapłaciłeś 39 złotych, masz prawo czuć się oszukany. Zostałeś wprowadzony w błąd, bo zabrakło informacji, że kwota 16 zł to cena za 100 g ryby. W takiej sytuacji możesz powiadomić Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej. Napisz, jakiej restauracji dotyczy skarga i dołącz dokumentację: zdjęcie cennika i paragonu.

Jeśli jednak restauracja nie uznała twojej reklamacji, możesz złożyć wniosek do Inspekcji o polubowne rozstrzygnięcie sporu. Inspekcja Handlowa może również uwzględnić tę skargę przy planowaniu przyszłych kontroli.

Wakacje all inclusive. Gdzie zgłaszać reklamacje?

Podczas zagranicznych wakacji nie lubimy sami przyrządzać posiłków. Ma być egzotycznie i bez żadnych ograniczeń. Aż 85 procent klientów polskich biur podróży wybiera opcję all inclusive. Z danych Polskiej Izby Turystyki wynika, że polscy turyści wybierają przede wszystkim tygodniowe wyjazdy samolotem z opcją all inclusive, czyli pełnym wyżywieniem.

Definicja all inclusive jest bardzo elastyczna i pod tą nazwą w różnych hotelach oferty mogą się znacznie różnić od siebie. Sprawdź, co konkretnie oznacza all inclusive w wybranym przez ciebie hotelu. W ostatnich latach pojawiły się różne warianty:

  • all inclusive standard - pełne wyżywienie serwowane w wyznaczonych porach, przekąski między posiłkami, napoje i alkohol (niektóre hotele w tej wersji oferują tylko alkohol lokalny),
  • all inclusive soft lub light - trzy posiłki serwowane w wyznaczonych porach i napoje bezalkoholowe (w zależności od oferty hotelu - all inclusive soft/light może oznaczać również dostęp do wybranych napojów alkoholowych),
  • all inclusive premium lub ultra - całodobowy dostęp do posiłków, napojów, przekąsek oraz markowych alkoholi, a także bezpłatny dostęp do serwisu plażowego czy hotelowego spa.

Ale nie zawsze jest tak pięknie, jak w folderze reklamowym czy na stronie internetowej biura podróży. Co może zrobić konsument, kiedy rzeczywistość znacznie odbiega od oferty?

Europejskie Centrum Konsumenckie radzi, aby wszelkie nieprawidłowości zgłaszać na miejscu obsłudze hotelowej alko kontaktować się z przedstawicielem biura podróży. Przydadzą się również dowody, np. zdjęcia, filmy czy relacja świadków. Jeżeli hotel lub biuro podróży (zarejestrowane w innym kraju UE) odrzucą reklamację, możesz złożyć skargę do Europejskiego Centrum Konsumenckiego: https://konsument.gov.pl/skarga-do-eck/

Pomoc dla konsumentów:

Infolinia konsumencka: 801 440 220 lub 22 290 89 16

porady@dlakonsumentow.pl

Regionalne Ośrodki Konsumenckie: 22 299 60 90, www.dlakonsumenta.pl

Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Handlowej

Europejskie Centrum Konsumenckie – w sprawach transgranicznych

Wakacje last minute - na co uważać?Wakacje last minute - na co uważać? Alicja Skibińska

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami konsumenckimi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!

Czy ten artykuł był przydatny?

Tagi: porady

Newsletter dla konsumenta

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach konsumenckich. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!

Komentarze