Konopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Zdaniem zwolenników konopi siewnych (nie mylić z indyjskimi) – produkty te są zdrowe i całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Takie uzasadnienie trafia do coraz większej grupy konsumentów, która przekonuje się do produktów spożywczych produkowanych na bazie tej rośliny. Tymczasem Główny Inspektorat Sanitarny wziął pod lupę konopie siewne i publikuje specjalne stanowisko w ich sprawie.

Konopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  • Anna Malinowska
  • /
  • 15 lipca 2019

Różnice między konopiami siewnymi a konopiami indyjskimi

Bogatej w przeróżne kulinarne ciekawostki kuchni polskiej, od jej zarania towarzyszyły w mniejszym lub większym stopniu potrawy przygotowywane przy użyciu oleju z nasion lub łodygi konopi siewnej. Dość wspomnieć o tradycyjnej na Śląsku świątecznej zupie siemieniatce (gw. siemieniotce) – przygotowywanej z siemienia konopnego. Według tradycji, wierzono że potrawa ma moc leczniczą m.in. przy problemach z wrzodami.

Jak informuje portal infomedic.pl konopie siewne (Cannabis sativa) zawierają bardzo małe ilości substancji uznawanych za psychoaktywne. W ocenie wielu osób są bezpieczne dla konsumentów. Ich popularność na rynku stale rośnie.

Z kolei w przypadku konopi indyjskich (Cannabis indica) należy pamiętać, że kwiaty tej rośliny są zakazaną prawem używką, cechującą się wysokim stężeniem substancji halucynogennych i w świetle prawa traktowane są jak narkotyk.

Legalność upraw konopi siewnej

Polskie prawo bardzo ostrożnie podchodzi do zagadnienia upraw konopi siewnej. Ze względu na obecność (śladową) w składzie THC ( czyli tetrahydrokannabinolu) reguluje ją Ustawa o przeciwdziałaniu narkomanii z 29 lipca 2005 roku. Zgodnie z jej zapisami, uprawa Cannabis sativa może być prowadzona wyłącznie na określonej powierzchni oraz w konkretnie oznaczonych rejonach.  Rolnik uprawiający tę roślinę może sprzedawać ją jedynie na podstawie umowy kontraktacji zawartej z firmą, która posiada stosowne zezwolenie marszałka województwa.

Pamiętać należy, że uprawiane w ten sposób konopie znajdują zastosowanie nie tylko na rynku spożywczym, ale także we włókiennictwie, przemyśle chemicznym, papierniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym a nawet… budowlanym.

Ubezpieczyciele płacą 1312 złotych na sekundę. Czy to dużo?Ubezpieczyciele płacą 1312 złotych na sekundę. Czy to dużo? Martyna Kowalska

Czy stosowanie konopi siewnych jest bezpieczne?

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w ostatnim czasie pojawiają się liczne zapytania dotyczące bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych.

Działająca przy GIS Komisja ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno Epidemiologicznej przygotowała specjalne stanowisko w tej sprawie.

Jak zauważa Rada - zgodnie ze stanowiskiem Komisji Europejskiej niektóre produkty pochodzące z konopi siewnych Cannabis sativa, takie jak: nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona konopi posiadają historię spożycia przed dniem 15 maja 1997 r. i nie powinny być traktowane jako nowa żywność (novel food). Również w kraju produkty te były stosowane tradycyjnie jako żywność w niektórych regionach. Pozostałe produkty spożywcze otrzymywane z konopi siewnych Cannabis sativa L., z uwagi na brak informacji o historii bezpiecznego spożycia, nie powinny być wprowadzane do obrotu handlowego bez przeprowadzenia postępowania określonego przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 roku.

THC w konopiach siewnych

Rada Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia zwróciła uwagę, że ani oznakowanie, ani inne informacje towarzyszące wprowadzaniu tych produktów do obrotu nie powinny wskazywać na działanie lecznicze. Co więcej, za każdym razem, kiedy stwierdzony zostanie w produktach z konopi siewnej związek THC, czyli tetrahydrokannabinol, konieczne jest każdorazowe dokonanie oceny ryzyka. Rada przypomina, że za bezpieczeństwo środka spożywczego odpowiada producent. W zaleceniach Komisji znalazło się m.in. to, aby wymagania dla zanieczyszczenia THC w tych produktach były uwzględnione w działającym w branży Systemie Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli znanym bardziej dzięki angielskiemu skrótowi HACCP.

Spóźnił się pociąg? Masz prawo do odszkodowania!Spóźnił się pociąg? Masz prawo do odszkodowania! Martyna Kowalska

Jak czytamy w stanowisku GIS -  w związku z narastaniem mody na produkty spożywcze, zawierające w swoim składzie konopie (lub produkty z niej otrzymane), konieczne jest podjęcie badań mających na celu wdrożenie akredytowanych metod analitycznych oraz monitorowanie poziomów tetrahydrokannabinoli i innych kanabinoidów w środkach spożywczych, w tym w suplementach diety.

Komisja podkreśliła, że wydane stanowisko nie zwalnia z obowiązku przestrzegania innych przepisów prawa, w tym ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Gdzie legalnie uprawiane są konopie?

Jak wynika ze statystyk, w 2017 roku konopie włókniste uprawiano na areale ok. 6777 ha na terenie 15 województw. Liderem upraw jest województwo warmińsko-mazurskie. Jedyny region, w którym ta roślina nie jest uprawiana to województwo opolskie.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami konsumenckimi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!

Czy ten artykuł był przydatny?

Tagi: prawodawstwo

Newsletter dla konsumenta

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach konsumenckich. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!

Komentarze