GIS: Salmonella w gorczycy z firmy Prymat

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące „Gorczycy białej całej” marki Prymat. W jednej z partii trzydziestogramowych opakowań tego produktu stwierdzono obecność bakterii Salmonella Typhimurium. Producent już zareagował na przedstawione wyniki kontroli.

GIS: Salmonella w gorczycy z firmy Prymat
  • Anna Malinowska
  • /
  • 16 lipca 2019

Salmonella w gorczycy Prymat

Jak informuje na swojej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny, zagrożenie stwierdzono w trzydziestogramowych opakowaniach „Gorczycy białej całej” firmy Prymat o numerze partii 1298133 i z datą minimalnej trwałości określonej na maj 2022.

Badania przeprowadzone w specjalistycznym laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały obecność bakterii Salmonella Typhimurium. Stwierdzono je w czterech z pięciu przebadanych próbek produktu. Jak informuje GIS - spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Na stronie GIS zamieszczono zdjęcia oryginalnych opakowań tego produktu oraz treść ostrzeżenia.

Jak podkreślają służby sanitarne - nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.

Czy feralne partie gorczycy znikną z półek sklepowych?

Jak informuje GIS, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły już działania, których celem jest ustalenie miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu. Wszystko po to, by w porę wycofać ją ze sprzedaży.

Będzie nowe oznakowanie żywności. Musisz to wiedziećBędzie nowe oznakowanie żywności. Musisz to wiedzieć Martyna Kowalska

Reakcja producenta gorczycy

Według informacji podanych na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Firma Prymat Sp. z o.o. poinformowała już, że - zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.

Firma Prymat Sp. z o.o. zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie – napisano w komunikacie GIS.

Czym jest salmonelloza?

Według statystyk w Europie do zakażenia salmonellą dochodzi u ok.

690 osób na 100 tys. osób w ciągu każdego roku. To grupa zakaźnych chorób spowodowanych przez pałeczki Salmonelli, w tym Salmonella Typhimuruium. Zazwyczaj do infekcji dochodzi poprzez żywność – głównie jaja oraz mięso drobiowe. Zakażenia mogą przybierać różne postaci oraz różne stopnie ciężkości. Najczęściej przebiegają jako nieżyt żołądkowo-jelitowy.

Konopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu SanitarnegoKonopie siewne pod lupą Głównego Inspektoratu Sanitarnego Anna Malinowska

Ostrzeżenie publiczne – jak należy zareagować?

Ostrzeżenia publiczne kierowane są zarówno do dystrybutorów, jak i konsumentów. Zawsze, gdy stwierdzimy, że jesteśmy w posiadaniu zakwestionowanego towaru, powinniśmy w pierwszej kolejności sprawdzić numer serii oraz datę przydatności do spożycia. Zazwyczaj po tych dwóch parametrach określana jest grupa żywności, których dotyczy zagrożenie.

Sprzedawcy, którzy na swoich półkach znajdują zakwestionowane partie towarów, powinni jak najszybciej zabezpieczyć towar i zabrać ze sklepowych ekspozycji, tak, aby nie trafiły one bezpośrednio do konsumenta. Szczególnie dotyczy to samoobsługowych marketów.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami konsumenckimi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!

Czy ten artykuł był przydatny?

Tagi: kary

Newsletter dla konsumenta

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach konsumenckich. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!

Komentarze