Będzie nowe oznakowanie żywności. Musisz to wiedzieć

Kilka dni temu zakończyły się prace parlamentarne nad rządowym projektem ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania GMO – czyli organizmów genetycznie zmodyfikowanych poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, nowe (dobrowolne) oznakowanie pojawi się na opakowaniach już w 2020 roku.

Będzie nowe oznakowanie żywności. Musisz to wiedzieć
  • Martyna Kowalska
  • /
  • 11 lipca 2019

Nowe oznaczenie na produktach spożywczych

Jak tłumaczy resort rolnictwa, ustawa wprowadzająca dodatkowe oznakowanie żywności jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, których większość ze sporą ostrożnością podchodzi do stosowania w produkcji żywności organizmów modyfikowanych genetycznie. Nowe oznaczenia mają dać pewność, że kupowane produkty nie zawierają GMO w swoim składzie oraz że w procesie ich produkcji nie stosowano żadnych organizmów modyfikowanych w ten sposób.

Prace nad ustawą wprowadzającą nowe oznaczenie ruszyły dwa lata temu. Jak zaznacza ministerstwo, w tym czasie projekt był dwukrotnie konsultowany publicznie. Przy tej okazji pojawił się szereg propozycji rozwiązań, które zostały uwzględnione w nowo powstających przepisach.

Żywność pełna chemii? Sprawdź, jak zareklamować jedzenie bez wychodzenia z domuŻywność pełna chemii? Sprawdź, jak zareklamować jedzenie bez wychodzenia z domu Rafał Stępniewski

Kto będzie mógł używać znaku „bez GMO”?

Przepisy nie nakładają nowych obowiązków na wszystkich producentów żywności. Jak wynika z zapowiedzi, znakowanie to będzie całkowicie dobrowolne. Autorzy projektu przewidzieli jednak gamę produktów, które będzie można w ten sposób wyróżnić. Jak czytamy na stronie resortu rolnictwa są to:

  • żywność pochodzenia roślinnego, ale tylko taka, która ma odpowiedniki modyfikowane genetycznie dopuszczone do obrotu na rynku UE (kukurydza, rzepak, soja, burak cukrowy),
  • żywność pochodzenia zwierzęcego uzyskana ze zwierząt lub od zwierząt karmionych paszami „bez GMO”,
  • żywność wieloskładnikowa, która zawiera co najmniej 50% składników kwalifikujących się do oznakowania,
  • pasze.

Jak będzie wyglądało oznaczenie „bez GMO”?

Projekt ustawy na dużym poziomie szczegółowości określa wymagania wobec wyżej wymienionych produktów. Jasno określona będzie również forma graficzna znaków. Dokładne wytyczne pojawią się w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pierwsze oznaczenie - „Bez GMO” będzie stosowane w przypadku żywności pochodzenia rolniczego oraz pasz. Drugie - „wyprodukowano bez stosowania GMO” będzie miało zastosowanie  w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wieloskładnikowej, w której znajdują się składniki pochodzenia zwierzęcego.

Szczegółowy opis oraz wzory znaków graficznych określi minister w stosownym rozporządzeniu. W projekcie ustawy przewidziano, że producenci artykułów spożywczych będą mieli dwa lata, aby tak zmienić szatę graficzną swoich opakowań, by nowe oznaczenie było wyraźnie widoczne.

Dodatki „E” w polskiej żywności bez właściwej kontroliDodatki „E” w polskiej żywności bez właściwej kontroli Rafał Stępniewski

Poprawność umieszczania znaków GMO?

Zgodnie z ustawą, zadania kontrolne dotyczące jej przestrzegania zostaną powierzone Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcji Handlowej, a także Inspekcji Weterynaryjnej (w zakresie kontroli jakości pasz).

Do tej pory kwestia oznaczeń „wolne od GMO” nie była uregulowana. Szczegółowych wytycznych w tej sprawie nie przedstawiła dotąd także Unia Europejska. To oznacza, że każdy kraj członkowski może wprowadzić taki symbol i określić własne warunki jego stosowania.

Quiz - co wiesz o suplementach diety?Quiz - co wiesz o suplementach diety? Katarzyna Grum

Co to jest GMO?

GMO to skrót od angielskiego terminu genetically modified organism – oznaczającego organizm zmodyfikowany genetycznie w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych bądź zmiany istniejących. W warunkach laboratoryjnych po raz pierwszy GMO stworzono w 1973 roku. Pierwsze próby „polowe” odbyły się w 1986 roku i dotyczyły upraw tytoniu. Na skalę komercyjną stosowanie GMO rozwijano w latach 1994-1997 w Stanach Zjednoczonych. Modyfikacja polegała na zmniejszeniu aktywności genu odpowiadającego za dojrzewanie i mięknięcie pomidorów.

Według Międzynarodowej Służby Biotechnologii Rolnej (ISAAA) w 2015 roku na całym świecie GMO uprawiano na 180 mln hektarów, czyli 12% ziem nadających się pod uprawę. W 2014 roku 70 krajów świata uprawiało, importowało lub przeprowadzało testy polowe GMO.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami konsumenckimi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!

Czy ten artykuł był przydatny?

Tagi: porady

Newsletter dla konsumenta

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach konsumenckich. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!

Komentarze