Będzie nowe oznakowanie żywności. Musisz to wiedzieć

Kilka dni temu zakończyły się prace parlamentarne nad rządowym projektem ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania GMO – czyli organizmów genetycznie zmodyfikowanych poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, nowe (dobrowolne) oznakowanie pojawi się na opakowaniach już w 2020 roku.

Będzie nowe oznakowanie żywności. Musisz to wiedzieć
  • Martyna Kowalska
  • /
  • 11 lipca 2019

Nowe oznaczenie na produktach spożywczych

Jak tłumaczy resort rolnictwa, ustawa wprowadzająca dodatkowe oznakowanie żywności jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, których większość ze sporą ostrożnością podchodzi do stosowania w produkcji żywności organizmów modyfikowanych genetycznie. Nowe oznaczenia mają dać pewność, że kupowane produkty nie zawierają GMO w swoim składzie oraz że w procesie ich produkcji nie stosowano żadnych organizmów modyfikowanych w ten sposób.

Prace nad ustawą wprowadzającą nowe oznaczenie ruszyły dwa lata temu. Jak zaznacza ministerstwo, w tym czasie projekt był dwukrotnie konsultowany publicznie. Przy tej okazji pojawił się szereg propozycji rozwiązań, które zostały uwzględnione w nowo powstających przepisach.

Żywność pełna chemii? Sprawdź, jak zareklamować jedzenie bez wychodzenia z domuŻywność pełna chemii? Sprawdź, jak zareklamować jedzenie bez wychodzenia z domu Rafał Stępniewski

Kto będzie mógł używać znaku „bez GMO”?

Przepisy nie nakładają nowych obowiązków na wszystkich producentów żywności. Jak wynika z zapowiedzi, znakowanie to będzie całkowicie dobrowolne. Autorzy projektu przewidzieli jednak gamę produktów, które będzie można w ten sposób wyróżnić. Jak czytamy na stronie resortu rolnictwa są to:

  • żywność pochodzenia roślinnego, ale tylko taka, która ma odpowiedniki modyfikowane genetycznie dopuszczone do obrotu na rynku UE (kukurydza, rzepak, soja, burak cukrowy),
  • żywność pochodzenia zwierzęcego uzyskana ze zwierząt lub od zwierząt karmionych paszami „bez GMO”,
  • żywność wieloskładnikowa, która zawiera co najmniej 50% składników kwalifikujących się do oznakowania,
  • pasze.

Jak będzie wyglądało oznaczenie „bez GMO”?

KUPON RABATOWY

Projekt ustawy na dużym poziomie szczegółowości określa wymagania wobec wyżej wymienionych produktów. Jasno określona będzie również forma graficzna znaków. Dokładne wytyczne pojawią się w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pierwsze oznaczenie — „Bez GMO” będzie stosowane w przypadku żywności pochodzenia rolniczego oraz pasz. Drugie — „wyprodukowano bez stosowania GMO” będzie miało zastosowanie  w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wieloskładnikowej, w której znajdują się składniki pochodzenia zwierzęcego.

Szczegółowy opis oraz wzory znaków graficznych określi minister w stosownym rozporządzeniu. W projekcie ustawy przewidziano, że producenci artykułów spożywczych będą mieli dwa lata, aby tak zmienić szatę graficzną swoich opakowań, by nowe oznaczenie było wyraźnie widoczne.

Dodatki „E” w polskiej żywności bez właściwej kontroliDodatki „E” w polskiej żywności bez właściwej kontroli Rafał Stępniewski

Poprawność umieszczania znaków GMO?

Zgodnie z ustawą, zadania kontrolne dotyczące jej przestrzegania zostaną powierzone Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcji Handlowej, a także Inspekcji Weterynaryjnej (w zakresie kontroli jakości pasz).

Do tej pory kwestia oznaczeń „wolne od GMO” nie była uregulowana. Szczegółowych wytycznych w tej sprawie nie przedstawiła dotąd także Unia Europejska. To oznacza, że każdy kraj członkowski może wprowadzić taki symbol i określić własne warunki jego stosowania.

Quiz —  co wiesz o suplementach diety?Quiz — co wiesz o suplementach diety? Katarzyna Grum

Co to jest GMO?

GMO to skrót od angielskiego terminu genetically modified organism – oznaczającego organizm zmodyfikowany genetycznie w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych bądź zmiany istniejących. W warunkach laboratoryjnych po raz pierwszy GMO stworzono w 1973 roku. Pierwsze próby „polowe” odbyły się w 1986 roku i dotyczyły upraw tytoniu. Na skalę komercyjną stosowanie GMO rozwijano w latach 1994-1997 w Stanach Zjednoczonych. Modyfikacja polegała na zmniejszeniu aktywności genu odpowiadającego za dojrzewanie i mięknięcie pomidorów.

Według Międzynarodowej Służby Biotechnologii Rolnej (ISAAA) w 2015 roku na całym świecie GMO uprawiano na 180 mln hektarów, czyli 12% ziem nadających się pod uprawę. W 2014 roku 70 krajów świata uprawiało, importowało lub przeprowadzało testy polowe GMO.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami konsumenckimi, zapraszamy do naszego serwisu ponownie!

Czy ten artykuł był przydatny?

Tagi: porady
REKLAMA / WSPÓŁPRACA

Newsletter dla konsumenta

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślemy Ci powiadomienie o najważniejszych tematach konsumenckich. Dla subskrybentów newslettera przygotowujemy specjalne wydarzenia np. webinaria. Nie pożałujesz!

Komentarze